Bezig met laden...

     X

     Stijging faillissementen in 2020 met 34%?

     Voorlopig nog geen golf zichtbaar

     faillissement, surseance, bedrijfsbeëindiging, bedrijf, krediet, mkb
     Het aantal faillissementen stijgt in Nederland over heel 2020 met een derde. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Oorzaak is de coronacrisis die een diepe recessie veroorzaakt in de meeste belangrijke economieën. Volgens Atradius zijn er in 2020 waarschijnlijk zo’n 34 procent meer faillissementen dan vorig jaar.
       
     Tot nu toe heeft de coronacrisis nog niet geleid tot een piek in het aantal failliet verklaarde bedrijven. Dat komt door de steunmaatregelen van het kabinet. Atradius verwacht dat de steunpakketten op den duur worden afgebouwd en dat bedrijven het dan alsnog niet redden. 'Dan wordt onze economie getroffen door de tweederonde-effecten van de crisis, zoals een sterke stijging van de werkloosheid en het aantal faillissementen', zegt econoom Theo Smid van Atradius. 'De moeilijkste periode moet volgens hem nog beginnen'.

     In 2021 verwacht de kredietverzekeraar een groei van het aantal faillissementen in Nederland met 4%. Het aantal faillissementen zal verdrievoudigen. Waar er vlak voor de uitbraak van COVID-19 in een jaar tijd 3.656 Nederlandse bedrijven failliet gingen, zal dat in de periode Q4 2020 tot Q4 2021 stijgen tot 11.069 faillissementen. Met ruim drie miljoen actieve organisaties in het land overleeft dus 0,37 procent de crisis niet. Dat percentage is bijna even hoog als in 2013, het jaar na de tweede economische dip door de kredietcrisis. Het percentage was toen 0,39 procent, opgebouwd uit 9.202 faillissementen op 2.361.019 bedrijven.

     Aantal faillissementen voorlopig beperkt 
     Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal faillissementen in Nederland nog altijd lager dan een jaar geleden. In de eerste 34 weken van 2020 zijn in totaal 2.320 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 138 minder dan in dezelfde periode van 2019. In de meest recente week waarover cijfers bekend zijn, gingen er 32 organisaties op de fles, wat neerkomt op een daling met 29 vergeleken met de week ervoor.

     De industrie en de groothandel hadden van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen, namelijk vijf elk. Verder zijn in de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening elk vier bedrijven failliet gegaan.

     In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen nog. Sindsdien is sprake van een dalende trend, waarbij vanaf het najaar van 2018 sprake is van een redelijk vlak niveau.

     Sectoren
     In het vierde kwartaal van 2020 tot aan het vierde kwartaal van 2021 zullen er in Nederland 1.760 faillissementen plaatsvinden in de bouwsector. Dit is drie-en-een-half keer zoveel als in het jaar 2019. De horeca blijft relatief gespaard: met 510 faillissementen gaat 0,58 procent van de sector failliet. Deze cijfers komen uit een data-analyse van ruim drie miljoen organisaties uitgevoerd door bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet.

     De sector die relatief het hardst geraakt wordt, is de transportsector. Maar liefst 0,96 procent van de transportbedrijven zal komend jaar failliet gaan. Dat leidt tot 663 faillissementen.
      
     De Nederlandse industrie veert op
     De bedrijvigheid in Nederlandse industrie is afgelopen maand overigens voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis toegenomen, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De voorbije maanden nam de bedrijvigheid telkens af, al werd die afname wel steeds kleiner. De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam uit op een stand van 52,3. In juli was dat nog 47,9. Een stand onder de 50 duidt op krimp, daarboven is sprake van groei.

     De omvang van de productie groeide voor het eerst sinds februari en ook het aantal nieuwe opdrachten steeg aanzienlijk, met name omdat de export weer aantrekt. Desondanks heeft de Nederlandse industrie opnieuw minder opdrachten op de plank liggen en dus verkleinden veel bedrijven hun personeelsbestand.

     Nevi meldt verder een stijging van de verkoopprijzen. De industrie heeft zich dan ook in zes maanden niet meer zo optimistisch getoond over de toekomstige productie.
     Volgens sectorbankier industrie David Kemps van ABN AMRO trekt de Nederlandse industrie zich op aan de groei in Duitsland en het versoepelen van de lockdowns in veel landen. “De Nederlandse industrie laat haar veerkracht zien door hogere productiecijfers en veel nieuwe exportorders in de maand augustus.”


     Redactie TQL

     Illus.(cc): kli

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets