Bezig met laden...

     X

     Zakelijke dienstverlening krimpt met 6%

     In 2021 gedeeltelijk herstel, eerst in uitzendbranche

     economie, uitzendbranche , zakelijke dienstverlening, consultancy

     De coronacrisis hakt er stevig in bij de zakelijke dienstverlening. De sector krimpt in 2020 naar verwachting met 6 procent, waarna in 2021 slechts gedeeltelijk herstel volgt. Door de sluiting van horeca, bedrijven en winkels was in het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een acute vraaguitval, waardoor de vraag naar uitzendkrachten, schoonmakers en beveiligers plots stil viel. Alleen advocaten en fiscalisten kregen tijdelijk meer of ander type werk. Zo maakten zij overuren om bedrijven te ondersteunen bij de NOW-regeling, zo consteert het economisch bureau van ABN AMRO.

     Waar in economische voorspoed de vraag naar ondersteunende diensten hard groeit, neemt deze bovengemiddeld af bij economische neergang. Dat was ook te zien bij de vorige economische crisis. Het bbp daalde in 2009 met 3,7% en de toegevoegde waarde van de zakelijke dienstverlening nam met 4,5% af. Voor 2020 verwacht de bank dat de Nederlandse economie met 5,2 procent krimpt. De verwachte 6% krimp van zakelijke dienstverleners in 2020 komt voort uit de optelsom van de ontwikkelingen in de onderliggende branches.

     Met een algehele prognose van een krimp van 6% is ABN Amro positiever over de adviesmarkt dan een aantal bekende analistenbureaus die de branche volgen. Eerder dit jaar voorspelde het Britse Source Global Research dat de Europese consultancymarkt, gewaardeerd op €50 miljard, zo’n 19% aan waarde zou inleveren.

     Uiteenlopende gevolgen
     Per branche lopen de gevolgen echter uiteen. Zo kampt de schoonmaak- en beveiligingsbranche door het massale thuiswerken en gebrek aan evenementen al enige maanden met een aanzienlijke vraaguitval. Verder heeft de sluiting van horeca en diverse winkels in tweede kwartaal van dit jaar voor een sterke afname in het aantal uitzendkrachten gezorgd. Ook in andere branches neemt de vraag naar uitzendkrachten af, doordat de flexibele schil van werknemers als eerste wordt afgestoten indien ondernemingen in zwaar weer verkeren.

     Minder grote economische gevolgen heeft de coronacrisis vooralsnog op de advocatuur en de accountancy. Laatstgenoemde heeft op korte termijn juist meer werk doordat de branche veel advieswerk doet dat is gerelateerd aan de coronacrisis. Toch zullen ook accountants op termijn de effecten van een neergaande economie voelen.


     bron: ABN AMRO
      
     Uitzendbranche voorop in herstel
     Gestuwd door een relatief sterk herstel van de uitzendbranche, die in 2021 profiteert van de groeiende economie (2,4%) in combinatie met een hoge werkloosheid (7,2%), zal de zakelijke dienstverlening volgend jaar weer groeien. ABN AMRO verwacht in 2021 een groei van 3% van de hele sector ten opzichte van een jaar eerder. De sector is hiermee nog lang niet terug op haar pre-coronaniveau.

     Bij de prognose is ervan uitgegaan dat de huidige coronamaatregelen aanhouden en mogelijk aangescherpt worden, maar dat er geen landelijke lockdown komt. In lijn met de verwachting van wereldgezondheidsorganisatie WHO doet de bank de aanname dat er medio 2021 een vaccin beschikbaar komt, waardoor tot ver in 2021 beperkingen gelden voor onder meer reizen en het organiseren van evenementen.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): han

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets