Bezig met laden...

     X

     Gemiddelde premie ZW en WGA in 2021 iets omhoog

     Eventueel eigenrisicodrager voor 1 oktober aanvragen

     ZW, Whk, werkhervattingskas, WGA, premie, UWV, eigenrisico

     De gemiddelde premie voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) stijgt in 2021 van 0,76% naar 0,78%. De gemiddelde premie voor de Ziektewet (ZW) gaat met 0,06 procentpunt omhoog naar 0,58%. UWV maakte de gemiddelde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) op 1 september bekend.

     Werkgevers die via UWV zijn verzekerd voor de risico’s van arbeidsongeschiktheid, dragen de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) af als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen. De Whk-premie bestaat uit een premiecomponent WGA en een premiecomponent ZW voor flexibele dienstverbanden. De premiepercentages stijgen licht in 2021. Het gemiddelde premiepercentage voor de WGA is volgend jaar 0,78% en dat voor de ZW is 0,58% (bron: nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2021 - pdf). 

     Exacte premie
     Over de precieze hoogte van de premie over 2021 worden werkgevers eind 2020 geinformeerd via een mededeling of beschikking van de Belastingdienst. De hoogte van de Whk-premie die UWV hanteert voor een werkgever, hangt namelijk direct of indirect af van het aantal werknemers dat vanuit de werkgever de ZW en WGA instroomt. Werkgevers kunnen hun gedifferentieerde premie WGA en ZW voor 2021 ook zelf al berekenen via uwv.nl/premiewijzer.

     Eigen risico dragen
     Een werkgever kan ook eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet en de WGA. Eigenrisicodragers betalen de Whk-premie dan niet via de premies werknemersverzekeringen, maar ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor de uitkeringen en re-integratie van langdurig zieke werknemers. Dat risico kunnen ze wel weer onderbrengen bij een particuliere verzekeraar. Werkgevers kunnen voor de WGA en de ZW afzonderlijk kiezen of ze gebruik willen maken van de publieke verzekering van UWV of zelf het risico willen dragen. Werkgevers die vanaf 2021 eigenrisicodrager willen worden, kunnen dit uiterlijk op 1 oktober 2020 aanvragen. Een werkgever die het eigenrisicodragerschap overweegt, doet er verstandig aan om de voor- en nadelen goed in kaart te brengen en een strak verzuimbeleid na te leven. Hij moet de ondernemingsraad (OR) in de overweging betrekken, aangezien de OR adviesrecht heeft bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap.


     Redactie TQL

     Illus.(cc): cyan

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets