Bezig met laden...

     X

     Waarde zakelijk vastgoed zakt 6 procent in 2021

     Werkloosheid en thuiswerken van invloed

     vastgoed, waarde, kantoren, winkels verhuurd, huur

     Commercieel vastgoed voelt vooral in 2021 de effecten van de coronacrisis. Het Economisch Bureau van ABN Amro voorziet een gemiddelde prijsdaling van vastgoed met 6 procent in 2021. De waardedaling is waarschijnlijk het sterkst bij winkelpanden, gevolgd door kantoren en huurwoningen. Vastgoed reageert volgens de bank secundair op een economische krimp, waardoor de prijsdalingen pas volgend jaar hun beslag krijgen. Vooral de verwachte toename van de werkloosheid speelt een grote rol bij de waardedaling.

     Werkloosheid
     ABN Amro verwacht dat de Nederlandse economie in 2020 met 5,2% krimpt. De economische krimp van dit jaar gaat zich met vertraging vertalen in een waardedaling van het Nederlandse vastgoed. Dit jaar stijgt de waarde van het Nederlandse vastgoed nog met 1,5%, maar volgend jaar ligt een daling van naar verwachting met 6 procent in het verschiet. De werkloosheid is een van de deelindicatoren die met een duidelijke vertraging reageert op de ontwikkeling van de Nederlandse economie, waardoor ook de waarde van het Nederlandse vastgoed vertraagd reageert.

     De werkloosheid loopt volgens de bank in 2020 al wat op van 3,4 naar 4,4%, maar de echt grote stijging wordt pas in 2021 verwacht. De werkloosheid zal dan naar een verwachte 7,2%, terwijl de Nederlandse economie dan al licht groeit. Omdat de werkloosheid ook het besteedbaar inkomen van werknemers aantast, zullen huurders ook minder huur kunnen betalen, waardoor beleggers in vastgoed minder rendement kunnen realiseren. Ook een daling in het aantal expats betekent dat een belangrijke doelgroep voor huurwoningen in de steden is weggevallen.

     Thuiswerken
     Verder stelt de bank dat de vraag naar kantoorruimte door het vele thuiswerken en de stijgende werkloosheid zal afnemen. Dit wordt nog wel enigszins gecompenseerd doordat er minder werkplekken kunnen worden gebruikt als gevolg van de 1,5 metermaatregelen. Daardoor is nog relatief veel kantooroppervlak nodig, maar al met al is de verwachting dat er op lange termijn minder vierkante meters kantoorruimte nodig zijn.

     Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bleek onlangs dat 40 tot 60% van de thuiswerkers in de toekomst wil blijven thuiswerken, ook als de coronacrisis voorbij is. Het liefst zouden de respondenten 1 tot 3 dagen per week thuiswerken. Tel daarbij een stijgende werkloosheid op en er ontstaat minder vraag naar kantoorruimte. Dit heeft een negatief effect op de waarde van kantoren.

     Transformatie
     De bank oppert dat het ombouwen van kantoren naar woningen een goed alternatief is en kan bijdragen aan het verminderen van het woningtekort. De vraag naar huurwoningen, zeker in het commerciële segment, blijft onverminderd hoog. Transformatie naar woningen is een beter alternatief voor kantooreigenaren dan leegstand.

     ABN Amro voorspelt voor winkelvastgoed de sterkste waardedaling; in 2020 daalt de waarde met 4% en met 7% in 2021. Logistiek en industrieel vastgoed stijgt in 2021 met 1%, om vervolgens in 2021 4,5% te dalen.
     Redactie TQL

     Illus.(cc): jwie

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets