Bezig met laden...

     X

     Bijna kwart van organisaties geen HR-strategie

     Kostenaspect leidend in besluitvorming

     hr, strategie, digitalisering, automatisering, data, medewerkers, ceo

     Bijna een kwart van de organisaties in Nederland heeft geen HR-strategie. Het zijn voornamelijk de kleinere organisaties die geen HR-strategie hebben gedefinieerd. Zo heeft meer dan een kwart (27%) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers geen HR-strategie, terwijl dit van de organisaties met meer dan 250 medewerkers slechts 9 procent is.

     Zo'n 23% van de organisaties in Nederland heeft geen HR-strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Nextmoves, implementator van SAPmodules, onder ruim 300 HR-professionals. Het zijn voornamelijk de kleinere organisaties die geen HR-strategie hebben gedefinieerd. Zo heeft meer dan een kwart (27%) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers geen HR-strategie terwijl dit van de organisaties met meer dan 250 medewerkers slechts 9% is.

     HR-besluiten op basis van kosten
     Wanneer er besluitvorming plaatsvindt rondom de HR-strategie, vindt die voor 22% van de organisaties voornamelijk plaats op basis van de kosten. In de basis nemen de meeste organisaties (37%) besluiten over de HR-strategie met de langetermijnvisie in gedachten. Hier staat nog steeds een aanzienlijk aantal organisaties (16%) tegenover dat besluiten voor de HR-strategie ad hoc neemt. Het zijn zowel kleine als grote organisaties die het zo aanpakken.

     CEO is de beslisser
     Als de HR-strategie wordt opgesteld, doen Nederlandse organisaties dit voornamelijk voor de middellange termijn. Zo geeft 44% aan dat er een strategie is uitgezet voor tussen de 1 en 5 jaar. De beslissingen rondom de HR-strategie worden in de helft van de organisaties (49%) genomen door de CEO. Bij slechts 17% van de organisaties is het de CHRO die bepaalt.

     De HR-functie verandert, ook op de langetermijn door digitalisering van gegevens en het automatiseren van de administratieve werkzaamheden. Ook de hele manier van werken zal door de digitalisering en automatisering gaan veranderen. Het is belangrijk dat organisaties zich daar ook middels de HR-strategie op voorbereiden. Al met al zal de overgang naar meer automatisering ertoe leiden dat er meer ruimte komt om te focussen op de kern van HR-functies en meer aandacht gegeven kan worden aan de ontwikkeling van medewerkers, zo menen de onderzoekers.

     Meer lezen: HR van 2020 naar 2030 (aanvraag whitepaper)


     Redactie TQL

     Illus.(cc): rawp

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets