Bezig met laden...

     X

     Extra belastinguitstel tot 1 juli 2021

     Opk termijnen terugbetaling verlengd

     belasting, corona,fiscus, termijn, belastingschuld, coulance, failliet
     Ondernemers krijgen langer de tijd om de belastingschuld af te lossen die door de coronacrisis is ontstaan. Zij hoeven op 1 juli 2021 te beginnen met de aflossing van hun belastingschuld als ze dit jaar uitstel hebben gekregen. Ook mogen ze drie jaar over de betaling doen. Het kabinet besloot aanvankelijk dat ondernemers al in januari moesten beginnen met aflossen en gaf hen daarvoor twee jaar de tijd.

     Ondernemers die dit jaar belastinguitstel hebben gekregen in verband met de coronacrisis, krijgen langer de tijd om de belastingschuld af te lossen die daardoor is ontstaan. Zij hoeven pas vanaf 1 juli volgend jaar te betalen en krijgen daar drie jaar de tijd voor. De termijnen om achterstallige bedrijfsbelastingen en aflossing van opgebouwde belastingschulden terug te betalen worden verder verlengd.

     Het kabinet besloot aanvankelijk dat ondernemers al in januari moesten beginnen met aflossen, en gaf hen daarvoor twee jaar de tijd. Dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer, omdat veel bedrijven nog steeds kampen met de gevolgen van de coronamaatregelen en door de terugbetaling in financiële problemen zouden komen.

     Uitstelbeleid
     Ondernemers die al uitstel van betaling hadden gekregen tot 1 oktober kunnen dat nu verlengen tot 1 januari. De Tweede Kamer drong tijdens het debat over het derde steunpakket aan op de extra coulance. De betaling van onder meer accijns, loonheffing, btw-afdracht en winstbelasting, kan nu worden uitgesmeerd over 36 maanden, te beginnen op 1 juli 2021. In augustus was dit verlengd naar 24 maanden, vanaf 1 januari.

     Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ruim een kwart miljoen ondernemers om belastinguitstel gevraagd. Ruim 130.000 bedrijven hadden genoeg aan drie maanden uitstel. Bijna 40% van die groep heeft zijn schuld al terugbetaald. De 200.000 die nog wel gebruikmaken van de regeling, hebben een totale belastingschuld van 12 miljard euro.

     Termijnen
     Ondernemers kunnen hun schuld in maandelijkse termijnen terugbetalen. Tot eind volgend jaar hoeven zij bijna geen invorderingsrente te betalen. Het blijft mogelijk de hele schuld in een keer af te lossen als hun financiële situatie dat toelaat.

     Het nieuwe uitstel zal naar schatting €140 miljoen kosten. Daar tegenover staat dat de invorderingsrente uitkomt op naar schatting €150 miljoen, zodat de uitstelregeling per saldo geen geld kost. Die invorderingsrente staat nu nog op 0,01% maar gaat vanaf 1 januari 2022 weer naar 4%.
       

     Redactie TQL

     Illus.(cc): clea

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets