Bezig met laden...

     X

     Hoe wij onszelf voor de gek houden

     ABC van denkfouten

      

     Denkfouten maken we allemaal. Dat kan ook goed uitpakken. Zo zien '‘normale' mensen de wereld net iets rooskleuriger dan hij in werkelijkheid is. Depressieve mensen schatten de kans dat iets fout gaat meer realistisch in, maar daar worden ze dus niet vrolijker van.

     Toch is het goed om je bewust te zijn van denkfouten die tot irrationele beslissingen kunnen leiden:

     Het Dunning-Kruger effect
     Wie het slechtste presteert, is zich het minst bewust van zijn eigen incompetentie. Bertrand Russell zei het al: ‘Een van de ergste dingen van deze tijd is dat de domsten overlopen van zelfverzekerdheid, terwijl de intelligente kritische mensen een en al twijfel zijn’

     Het slechter-dan-gemiddeld effect
     Mensen onderschatten hun vermogen om taken waarvan men denkt dat ze moeilijk zijn uit te voeren, zoals schaken, grappen vertellen, jongleren of computers programmeren.

     De impact-bias
     Mensen zijn heel slecht in het voorspellen van hun emotionele reactie op toekomstige gebeurtenissen. Ze hebben sterk de neiging die te overschatten: ‘Dat overleef ik niet!’

     Achteraf-denken
     ‘Ik wist het!’ Vooraf ben je optimistisch over de kans van slagen van datgene wat je onderneemt (anders zou je er niet aan beginnen). Als het dan toch niet lukt, zeg je achteraf dat je de kans van slagen toch al niet zo groot achtte. Dat versterkt het idee (of de illusie) dat de dingen beheersbaar en voorspelbaar zijn.

     De egocentrische bias
     Mensen luisteren niet naar de mening of het advies van een ander. Ze denken het zelf beter te weten. Daarom heeft het niet veel zin om tegen een puber te zeggen dat jij uit ervaring weet dat …

     De geheugen-bias
     Als je voor een keuze staat, heb je de neiging om enkel positieve of negatieve dingen te herinneren. Herinnering is selectief en niet representatief. U neemt met de auto, want u herinnert zich dat de trein de laatste 2 keer eerder op hetzelfde traject vertraging had, en niet de talloze keren dat de trein wel op tijd reed.

     De projectie-bias
     Mensen denken dat ze in de toekomst dezelfde emotionele reacties zullen vertonen als nu. Ze vergeten dat de dingen die ze belangrijk vinden, door de tijd heen.

     De bias van het verschil
     Stel dat u kunt kiezen tussen een interessante, uitdagende baan waarmee u € 60.000,- per jaar verdient en een saaie waarmee u € 70.000,- verdient: dan bent u eerder geneigd om de laatste te kiezen, omdat cijfers vaker de doorslag geven. Kwantiteit (een huis met 4 slaapkamers) wint het vaker van kwaliteit (3 slaapkamers op een interessantere locatie).

     Het geloof in een rechtvaardige wereld
     Dit is één van de meest voorkomende wanen. Boontje komt om zijn loontje, denk (of hoop) je dan.

     De rechtvaardiging van het systeem
     De dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan. We geloven dat daar niets aan kan of zal veranderen. Er zijn wel rebellen, maar die zijn in de minderheid.

     De opvallendheidsbias
     U leest dat iemand een prijs heeft gewonnen in de Staatsloterij en u koopt een lot. Opvallende gebeurtenissen sturen  gedrag, ook al is de reële kans klein dat het u ook overkomt.

     De illusie van doorzichtigheid
     Andere mensen kunnen uw gedachten en gevoelens niet zo goed aflezen als u denkt.
      
     Meer weten over denfouten (en ze te voorkomen)? Lees: Hoe wij onszelf voor de gek houden. ABC van Denkfouten (ebook)


     Redactie TQL 

     Illus. (cc): ABC van Denkfouten

      

     Ebooks


     Gratis toegang


     Heeft u al een account? Log dan hier in.

     Inloggen in "Mijn TQL"
     Heeft u nog geen account? Klik hier om een account aan te maken

     Opleidingen


     Op zoek naar een passende opleiding?
     Kies uit ruim 25.000 opleidingen, trainingen en cursussen.  

     TQL Tweets