Wat zijn de grootste misverstanden over burn-out

Er bestaan veel misvattingen over burn-out. We weten wel dat het om chronische, werkgerelateerde stress gaat, maar we denken ook wel eens dat de vermoeidheid wat overdreven wordt of dat een week vakantie kan helpen. Dit zijn de grootste misverstanden:
  1. 'Mensen met een burn-out zijn zwak en kunnen niet tegen stress' – Dat is onwaar. Wel is het zo dat mensen die een burn-out krijgen, hun baan vaker als stressvol ervaren dan anderen. Maar hoezeer we lijden aan werkstress hangt af van de mate waarop we er invloed op kunnen uitoefenen. Wanneer dat niet zo is, ervaren we meer stress, maar zijn we niet ‘zwakker’.
  2. 'Als je een burn-out hebt, moet je iets aan je leven en werk veranderen' – Dit idee geeft mensen vaak nog meer stress, omdat ze hun baan bijvoorbeeld nodig hebben voor de hypotheek. Een effectieve aanpak is om te kijken hoe je je baan beter bij jezelf kan laten passen, oftewel job crafting. Zo kun je je uren anders indelen of leren op een andere manier met je collega’s of baas om te gaan.
  3. 'Vertel maar liever niemand over je burn-out' – Nee, een burn-out valt toch wel op. De uitputting, inefficiëntie, absentie, het zal niet onopgemerkt blijven. Daarom is het beter om er (goed voorbereid) over te praten. Met de leidinggevende of met nabije collega’s. En als dat niet kan, dan is het goed om te praten met een coach of vriend.
  4. 'Een burn-out los je op met een dag vrij of een vakantie' – Deze gedachte komt voort uit het idee dat het om dagelijkse stress gaat. Maar net zo min als dat je obesitas oplost met een crashdieet kun je een burn-out genezen met een week vakantie. Het gaat juist om de stress en overbelasting op langere termijn die moet worden verminderd.
  5. 'Wie een burn-out heeft, is ook depressief' – Onwaar. Er is wel een relatie tussen die twee maar dat geldt maar voor 20% van de burn-outgevallen. Burn-out is een complexe aandoening waarbij mentale en/of fysieke factoren meespelen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 258 vragen en antwoorden over Coaching.