Wat moet een certificaat minimaal vermelden?

Om te beginnen controleert u of alle noodzakelijke gegevens die op het certificaat vermeld zijn. Er moet tenminste zijn vermeld:
  • Is het certificaat echt van toepassing op de persoon? Vaak is een naam alleen niet voldoende om persoonsverwisseling te voorkomen. Naam en geboortedatum controleren met een identiteitsbewijs is een veel gebruikte methode.
  • Is het certificaat nog geldig? De einddatum op het certificaat geeft hierover uitsluitsel. Vaak is ook op de website van de certificatie-instelling zichtbaar of het certificaat nog geldig is.
  • Zijn de beroepseisen duidelijk? Is er een duidelijke vermelding van de norm? Is deze norm volledig beschikbaar? Als er meerdere normen zijn voor dezelfde beroepsgroep: is dit de norm die toonaangevend is?
  • Is de verstrekker van het certificaat duidelijk? Niet alleen de naam van de organisatie, maar ook de naam van degene die het certificaat ondertekend heeft.
  • Is duidelijk of de verstrekker ISO 17024 gebruikt heeft bij de certificering? Verricht extra onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verstrekker zodra geen norm of een andere norm dan ISO 17024 op het certificaat vermeld is.
  • Is er sprake van toezicht door de Raad voor Accreditatie? Dit kunt u zien door een RvA logo op het certificaat of via de website van de RvA. Verricht extra onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verstrekker zodra er geen toezicht door de RvA is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 65 vragen en antwoorden over Persoonscertificering.