Wat is de functie van een College van Belanghebbenden (CvB)?

Het primaire doel van het CvB is het opstellen en onderhouden van kwaliteitseisen die aan een beroepsgroep worden gesteld. Volgens ISO 17024 is een belanghebbende: een individu, een groep of organisatie die een significant belang heeft bij de prestaties van de gecertificeerde of de certificatie-instelling. Door het hanteren van ISO/IEC norm 17024 (kwaliteitseisen te stellen aan personen) wordt gewaarborgd dat er sprake is van onpartijdigheid en een brede vertegenwoordiging van organisaties die belang hebben bij het bevorderen van de maatschappelijke waardering van de kwaliteitseisen en het daarbij horende certificaat.
Een CvB wordt in de regel samengesteld uit vertegenwoordigers van afnemers/opdrachtgevers, leveranciers/contractanten, zgn. kaderstellende organisaties (beroeps- en brancheverenigingen, onderwijsinstellingen en overheid en de certificatie-instellingen.
Een ieder die kan aantonen dit belang te hebben (en waarvan het belang nog niet vertegenwoordigd is in het CvB) dient in principe toegelaten te worden tot het CvB. Daarbij moet het CvB zorgen voor een evenwichtige verdeling van de belangen zonder dat enig belang domineert.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 65 vragen en antwoorden over Persoonscertificering.