Welke problemen zijn er met de huidige structuur?

De ontwerpeisen voor structuurontwerp zijn afgeleid van de strategie en beschrijven wat de organisatie moet doen (waarde creëren) en voor wie (belanghebbenden of ‘stakeholders’) en ook hoe goed (beter dan de concurrenten).
Zeker als de strategie tegen het licht is gehouden en opnieuw geformuleerd, dan zal blijken dat er op allerlei punten verbetering nodig is. Sommige punten waren voorheen al een probleem (geringe leverbetrouwbaarheid), maar onder druk van de concurrentie kan het realiseren van een korte en betrouwbare levertijd veel belangrijker worden. Of als de nieuwe strategie meer nadruk legt op milieuvriendelijkheid, dan vraagt dat andere, meer duurzame en circulaire processen en ‘groenere’ producten.
Op alle punten waar de ontwerpeisen niet gehaald worden is sprake van een probleem. En sommige problemen kan je oplossen door de structuur te veranderen, maar uiteraard is dat geen Haarlemmer olie, want zeker in kleinere organisaties kan het niet functioneren van één of enkele medewerkers ernstige gevolgen hebben.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 53 vragen en antwoorden over (Re)organiseren.