Wat houdt verantwoord organisatieontwerp in?

Integraal organisatieontwerp omvat wel meer dan alleen het nadenken over de taakverdeling tussen en de coördinatie van de mensen (en technische systemen). Hierbij hoort ook het ontwerpen van de systemen (o.a. machines, ICT) en het gebouw, en dat van zachtere systemen als die voor personeelsmanagement en meten van prestaties. Het ontwerp begint met de vraag wat de organisatie (of eventueel na een afbakening tot een te reorganiseren onderdeel) allemaal wil en moet bereiken: welke doelen van de organisatie moet de structuur helpen verwezenlijken.
Verantwoord organiseren houdt in dat een organisatie rekening houdt met de belangen van diverse stakeholders (belanghebbenden). Primair is dat het leveren van waardevolle producten en/of diensten aan klanten, maar de manier waarop dat gebeurt moet ook voldoen aan de behoefte van medewerkers aan werk dat leerzaam is, ontwikkelmogelijkheden biedt en niet schadelijk is voor de gezondheid. Het gaat voorts om hun psychische gezondheid; denk aan sectoren met een hoog verzuim door stress en burn-out. De structuur heeft hier meer invloed dan veel mensen weten. Verder is het op milieutechnisch en maatschappelijk verantwoorde wijze leveren van de bijdrage van de organisatie een actueel thema (denk aan people, planet en profit, 3P of mens, milieu en materialisme; 3M).
Verantwoord organisatieontwerp houdt daarom rekening met alle belangen en niet alleen die van de aandeelhouders (shareholders). De structuur moet bijdragen aan het leveren van zoveel mogelijk waarde voor de belanghebbenden. Levert de structuur heel veel coördinatielast op, dan kost dat onnodig veel tijd en geld (salaris van wellicht overbodige managers en andere ‘regelaars’) en ook ergernis. Draagt de structuur niet bij aan zuinig gebruik van grondstoffen, dan komt het milieu ‘tekort’ en als mensen veel werk en weinig bevoegdheden hebben krijgen ze stress.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 53 vragen en antwoorden over (Re)organiseren.