Wanneer kan de Kamer van Koophandel een rechtspersoon ontbinden?

De Kamer van Koophandel (KvK) kan een rechtspersoon ontbinden als deze bepaalde wettelijke verplichtingen niet nakomt. De KvK ontbindt een rechtspersoon als zich twee of meer van de volgende situaties voordoen:
  • er staan gedurende ten minste een jaar geen bestuurders ingeschreven of de ingeschreven bestuurders zijn overleden of onbereikbaar;
  • er zijn gedurende ten minste een jaar geen jaarstukken gedeponeerd (dit geldt niet voor verenigingen en stichtingen);
  • er is geen aangifte vennootschapsbelasting gedaan gedurende ten minste een jaar na aanmaning van de inspecteur (dit geldt niet voor verenigingen en stichtingen);
  • voor verenigingen en stichtingen, die niet een onderneming drijven die in het Handelsregister staat ingeschreven, geldt nog als extra voorwaarde: dat zij ten minste een jaar in gebreke zijn voor inschrijving in het Handelsregister verschuldigde bedrag te voldoen.
De wetgever gaat ervan uit, dat een rechtspersoon bij wie zich ten minste twee van deze situaties voordoen, 'leeg' is. Dat wil zeggen dat de rechtspersoon geen activiteiten en geen bezittingen meer heeft. Zo’n rechtspersoon moet ontbonden worden, omdat deze geen reden meer heeft om nog langer te blijven bestaan. Het ontbinden van een 'lege' rechtspersoon kan bovendien voorkomen dat deze in handen komt van personen die niet op legale wijze een rechtspersoon willen of kunnen oprichten.
Voordat de KvK de rechtspersoon ontbindt, stuurt zij een bericht van de voorgenomen ontbinding. Acht weken daarna gaat de KvK tot ontbinding over, tenzij de in de brief genoemde ontbindingsredenen zich inmiddels niet meer voordoen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.