Wat zijn de mogelijkheden voor een lege bv?

Een lege bv heeft geen bezittingen en schulden (meer), maar bestaat vaak alleen nog uit een bankrekening. Voor het (verplichte) opmaken en deponeren van de jaarrekening moeten echter wel accountantskosten worden gemaakt. Dan is wellicht te overwegen om de (aandelen van de) lege bv te verkopen. U moet dan eerst het volgende regelen:
  1. Stel een jaarrekening op, het liefst met een controleverklaring;
  2. Zorg ervoor dat u de juistheid van de balans kunt garanderen. De activazijde zal leeg zijn, maar ook de passivazijde moet duidelijk zijn;
  3. Als het saldo van de jaarrekening negatief is, dan moet iemand dit verlies financieren. Meestal is dit de verkoper of grootaandeelhouder;
  4. De koper mag na de verkoop niet met schuldeisers te maken krijgen. De bv moet echt leeg zijn en niet achteraf toch een negatieve waarde blijken te hebben.
Om de aandelenoverdracht te regelen, schakelt u een notaris in. De notaris regelt de akte voor de statutenwijziging als de koper plannen heeft om iets anders met uw bv te doen dan in uw doelomschrijving in de statuten staat, geeft de wijziging door aan het Handelsregister en werkt het Register van aandeelhouders bij.
Als de lege bv onverkoopbaar blijft, dan kunt u deze opheffen (ontbinden), deze beslissing is aan de aandeelhouder(s).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.