Is een bank bereid een overname te financieren?

Bancaire financiering is geen risicokapitaal. Dit betekent dat banken over het algemeen niet willen participeren in het eigen vermogen van de onderneming. Een bank zal er in het algemeen op letten welke zekerheden er kunnen worden gesteld tegenover het uitgeleende geld. Voor het niet door zekerheden gedekte deel, het blanco deel, zal de bank genoegen kunnen nemen met zachtere zekerheden zoals een garantiestelling van de ondernemer in privé. De bank zal overigens scherp kijken naar terugverdiencapaciteit en andere ratio’s.
In het algemeen zal een bank van de koper verwachten dat hij zelf ook een risico loopt bij de overname, bijvoorbeeld door zekerheden te stellen in de privésfeer. Een bank zal een overname niet graag volledig financieren.
Let wel op dat de onderneming zelf in beginsel geen zekerheden mag stellen om de financiering van de verkoop van eigen aandelen mogelijk te maken. Dit was, op grond van artikel 207c van boek 2 BW, beperkt tot het bedrag van de vrij uitkeerbare reserves.
Met de inwerkingtreding van de Flex B.V. wet moet getoetst worden of de vennootschap geen verplichtingen aangaat die zij mogelijk niet kan nakomen. Dat kan anders leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid. In het geval van een activa/passivatransactie kunnen de verkochte activa wel als zekerheid worden gesteld. Let er hierbij op dat een bank niet 100% van de waarde van de aanwezige activa als dekking accepteert.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.