Wat zijn de belangrijkste onderwerpen in de voorbereidingsfase?

In deze fase kan het verstandig zijn een stappenplan te maken waarin de te nemen acties in het opvolgingsproces zijn vastgelegd en in de tijd zijn uitgezet. Het aanstellen van een adviseur en/of vertrouwenspersoon kan het beste in deze fase plaatsvinden.
Het verkoopklaar maken van de onderneming dient eveneens in gang gezet te worden. Het verkrijgen van inzicht in de waarde kan helpen bij het vaststellen of de opbrengst die u kunt verwachten voldoende zal zijn om in uw oude dag te voorzien, of dat er nog andere maatregelen nodig zijn.
Indien de beoogde opvolger reeds in beeld is kan het nuttig zijn dat hij of zij eerst een soort opleidingstraject aflegt. Het verdient aanbeveling om in deze fase ook te kijken naar fiscale consequenties c.q. inventariseren welke fiscale faciliteiten wellicht ingezet kunnen worden om de (netto) opbrengst te maximaliseren, en eventueel de fiscale gevolgen af te stemmen met de fiscus om zekerheid te verkrijgen. Tenslotte is het uitvoeren of laten uitvoeren van een financiële planning aan te bevelen. Hierbij kunt u vaststellen welke opbrengst u nodig heeft voor uw oude dag en pensioen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.