Wordt het opvolgingsproces beïnvloed door emoties?

Bij opvolging in familiebedrijven spelen altijd verschillende belangen een rol; belangen van de aandeelhouders/eigenaren, belangen van de familieleden en belangen van de medewerkers. De belangen en wensen en behoeftes van deze groepen lopen niet altijd parallel en zijn vaak emotioneel geladen. Een goede balans vinden tussen deze groepen van belanghebbenden maakt een opvolgingsproces in familiebedrijven dan ook tot een complexe zaak.
Voor veel ondernemers betekent opgevolgd worden afscheid nemen van het eigen bedrijf. Afscheid nemen van zaken die na aan het hart liggen is voor velen moeilijk, zeker wanneer de ondernemer het bedrijf heeft opgericht en er jarenlang aan heeft gebouwd.
Emoties spelen een belangrijke rol bij de opvolging. Met het goed vaststellen en vastleggen van de diverse stappen en onderdelen van het opvolgingsproces, stuurt en managet u ook de emoties rond de opvolging. Een succesvolle overdracht kenmerkt zich door een goede balans tussen zakelijke en emotionele aspecten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 179 vragen en antwoorden over Bedrijfsopvolging.