Wat is het verschil tussen een navordering en een naheffing?

Als de Belastingdienst van mening is dat uw organisatie in gebreke blijft wat de verschuldigde belasting of premies betreft, kan hij een navorderingsaanslag of naheffingsaanslag opleggen. Van welk type aanslag er sprake is, hangt af van het soort belasting. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen aanslagbelastingen en aangiftebelastingen. Bij een aanslagbelasting legt de Belastingdienst op basis van de aangifte een aanslag op. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Blijkt achteraf dat de aanslag niet klopt, dan kan de fiscus een navorderingsaanslag opleggen.
Een organisatie krijgt geen aanslag bij een aangiftebelasting, zoals de BTW of de loonheffingen. Tegelijk met het indienen van de aangifte moet het volgens de aangifte verschuldigde bedrag worden betaald. De fiscus kan dit dan nog corrigeren met een naheffingsaanslag.
Kortom:
  • Navordering: Belastingdienst eist bij aanslagbelastingen de verschuldigde belasting op als er een correctie plaatsvindt door de fiscus;
  • Naheffing: Belastingdienst bij aangiftebelastingen de verschuldigde belasting opeist als er een correctie plaatsvindt door de fiscus.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 73 vragen en antwoorden over Bestuurdersaansprakelijkheid.