Waar moet ik op letten bij het aantrekken van een commissaris?

De volgende criteria zijn van belang:
  • De commissaris moet zijn taken onafhankelijk kunnen verrichten in het belang van de onderneming. Commissarissen, die b.v. op voordracht van de familie-aandeelhouders of vanuit hun positie als kredietverschaffer zijn benoemd, moeten bereid zijn zich nooit op te zullen stellen als behartiger van een deelbelang.
  • Hetzelfde geldt in min of meer gelijke mate voor commissarissen, waarmee u een relatie onderhoudt als familielid, vriend, kennis of andere relaties die emotioneel van aard zijn. Soms kan spanning ontstaan, die in onze praktijk al menigmaal tot een breuk in de vriendschap of tot een familievete heeft geleid.
  • De commissaris moet de nodige afstand kunnen bewaren. Voormalige directeuren, die met hun pensioen commissaris worden, hebben daar nog wel eens moeite mee.
  • Maak een inventarisatie van de beleidsgebieden (b.v. marketing of automatisering), welke nu en in de toekomst voor de onderneming van belang zijn en waarvoor aanvullende kennis en ervaring gewenst is. Deze inventarisatie vormt de basis voor een profielschets voor de gehele RvC en voor de daaruit voortvloeiende individuele profielen.
  • Maak een lijstje van andere aspecten die van belang zijn, b.v. branche-ervaring, ervaring als (president-)commissaris, leeftijd beschikbaarheid van tijd (ook op afroep beschikbaar?).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 44 vragen en antwoorden over Commissariaat.