Wanneer valt een NV of BV onder de structuurregeling?

Een NV of BV die (samen met haar afhankelijke maatschappijen) 100 of meer werknemers in Nederland heeft, en waarbij (of bij een afhankelijke maatschappij) een wettelijke verplichte Ondernemingsraad is ingesteld, en waarvan het kapitaal samen met de reserves 16 miljoen euro of méér bedraagt, voldoet aan de criteria voor de structuurregeling en is verplicht hiervan opgave te doen aan het handelsregister, binnen twee maanden na vaststelling van haar jaarrekening. Vervolgens moet in elk volgend jaarverslag vermeldt worden wanneer de opgave is gedaan.
Voldoet een onderneming gedurende 3 aaneengesloten jaren aan deze criteria (en is dat ook als zodanig geregistreerd in het handelsregister), dan is de onderneming verplicht de statuten in overeenstemming te brengen met de wettelijke structuurregeling en commissarissen te benoemen voor de rvc (ten minste 3 commissarissen, zittingstermijn maximaal 4 jaar). De commissarissen worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders (ava). Indien er reeds een rvc is ingesteld, dan worden nieuwe commissarissen door de ava benoemd op voordracht van de zittende rvc. Ten aanzien van 1/3 van de leden van de rvc heeft de OR een aanbevelingsrecht waar alleen onder bijzondere redenen van afgeweken mag worden.
Nadat de rvc is geïnstalleerd, stelt de rvc in overleg met de ava en OR een profielschets op voor zijn omvang en samenstelling (bijv. ten aanzien van de specifieke deskundigheid en ervaring van de afzonderlijke commissarissen). De rvc is daarbij wel gebonden aan de statuten. Daarin kunnen ook bepalingen over de omvang en samenstelling van de rvc kunnen zijn opgenomen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 44 vragen en antwoorden over Commissariaat.