Hoe ontstaan concerns?

Er zijn verschillende manieren:
  • Vanuit groei en internationalisatie. Naarmate de onderneming in omvang groeit is er een moment dat de functioneel-operationele besturing niet meer effectief is. De ondernemingsleiding zal dan besluiten over te gaan van functionele afdelingen naar divisies, business units en of werkmaatschappijen. In het geval van internationalisatie speelt daarbij dat in veel gevallen waarin activiteiten in andere landen worden ontplooid er om reden van lokale wetgeving er toe overgegaan moet worden die locale activiteiten te organiseren in een vennootschap naar lokaal recht.
  • Vanuit acquisitie. Veel ondernemingen groeien door overname van andere ondernemingen. In veel gevallen blijven die ondernemingen dan als rechtspersoon bestaan, maar worden het werkmaatschappijen binnen een concern.
  • Mengvorm. Veel ondernemingen zijn zich als concern gaan organiseren vanwege een gelijktijdige autonome groei (a) en groei door overnames (b).
  • Vanuit samenwerking. Partijen die zelfstandig blijven gaan een samenwerkingsovereenkomst aan waardoor een federatief concern ontstaat.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 186 vragen en antwoorden over Concernvorming en Concernbestuur.