Wat is het verschil tussen concernbestuur en ondernemingsbestuur?

In essentie is er geen verschil voor wat betreft taken, de verantwoordelijkheid jegens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, Raad van Commissarissen en de Ondernemingsraad, ondernemerschap etc. Een belangrijk verschil is dat in een enkelvoudige onderneming als regel meer dirigistisch leidinggegeven zal worden waar in een concern de nadruk meer zal moeten liggen op constituerend leidinggeven.
Naast dit verschil in bestuursstijl en bestuursinstrumenten is er in het geval van een concern de zorg om het geheel meer te doen zijn dan de som der delen.
Tegenover de grotere zelfstandigheid van het management van de operationele eenheden staat de zorg en opgave steeds de eenheid van het concern te behouden. Het besturen van een enkelvoudige onderneming zal als regel meer op basis van operationele parameters gaan, terwijl voor het besturen van een concern vooral strategische en financiële parameters relevant zijn.. In de praktijk hebben bestuurders nogal eens problemen onderscheid te maken tussen ondernemingsbestuur en concernbestuur, met alle problemen van dien.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 186 vragen en antwoorden over Concernvorming en Concernbestuur.