Wat zijn de verschillen tussen de matrixorganisatie en de multidimensionale organisatie?

  • In de matrixorganisatie zijn er medewerkers, vaak productmanagers in een land of medewerkers in een project, die twee bazen hebben, elk met hun eigen doelstellingen. In de multidimensionale organisatie is een beperkt aantal managers die op de kruizing van een aantal dimensies werken, allen verantwoordelijk zijn voor hetzelfde resultaat: de omzet, winst en positie van de onderneming bij de afnemer. Wel worden deze managers daarnaast aangesproken op hun zichtbare individuele contributie daaraan (creativiteit, inzicht, organisatietalent). De meeste medewerkers werken in een normale hiërarchische organisaties, die als modules zijn opgehangen in het multidimensionale bouwwerk.
  • Producten en regio's of projecten zijn profit center in de unitorganisatie. In de multidimensionale organisatie is de afnemer het profit center.
  • In de matrixorganisatie zijn de transactiegegevens en klantgegevens eigendom van de region of het land. In de multidimensionale organisatie zijn deze gegevens concern eigendom en voor ieder toegankelijk.
  • In de unitorganisatie is er niet sprake van gedeelde management informatie over de prestaties en de positie van de onderneming. In de multidimensionale organisatie werken de managers op de verschillende dimensies samen op basis van dezelfde management informatie die uit dezelfde bron (one trusted source) komt.
  • In de matrixorganisatie is er sprake van transferprijzen tussen de dimensies als productmanagement en regiomanagement. In de multidimensionale organisatie is er, door een slim systeen van kostentoerekening, geen sprake van transferprijzen voor de onderlingen samenwerking en coördinatie (bij multinationals is er daarnaast wel sprake van transferprijzen voor fiscale doeleinden).
  • In de matrix organisatie was het managementproces voor planning & control nooit goed geregeld, in de multidimensionale organisatie  is er sprake van een helder management process, waarin duidelijk is welke dimensie wanneer en waarom prioriteit heeft, en hoe welke conflicten worden opgelost. Daarin moet er altijd wel een manager toegeven, maar hij wordt daarvoor beloond.
  • De matrixorganisatie is gebaseerd op het economisch model van de unitorganisatie. De multidimensionale organisatie is gebaseerd op het economisch model voor het exploiteren van in het bijzonder immateriële active en dan ook nog weer eens de persoonsgebonden vorm daarvan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 186 vragen en antwoorden over Concernvorming en Concernbestuur.