Hoe bepaalt de accountant en de fiscus de marktwaarde van CO2?

Voor de bedrijven die wel de emissierechten waarderen op de balans zijn er twee mogelijkheden, namelijk tegen actuele waarde en tegen kostprijs. Het grootste deel van de bedrijven die emissierechten als 'own use' verantwoorden passen een waardering volgens kostprijs toe.
De als own use geclassificeerde emissierechten dienen als immateriële vaste activa te worden verantwoord en eveneens als zodanig te worden gewaardeerd, conform het kostprijsmodel of het herwaarderingsmodel. Per 30 juni 2006 is sprake van een actieve markt. Omdat de reële waarde een juister beeld presenteert van de waarde waarover de onderneming de beheersing heeft, verdient het herwaarderingsmodel de voorkeur. Bij het toepassen van dit model dient een eventuele herwaardering in het eigen vermogen te worden verantwoord. Omdat de voordelen van een emissierecht gedurende de levenduur niet worden verbruikt, hoeft over een emissierecht niet
te worden afgeschreven.
Ook voor de emissierechten die geclassificeerd zijn als voorraden dient het kostprijsmodel of het actuele waardemodel toegepast te worden. Het actuele waardemodel geniet ook voor deze rechten de voorkeur, aangezien dit model een reëler beeld geeft van de werkelijkheid. De voor handelsdoeleinden aangehouden emissierechten dienen conform IAS 39 op basis van reële waarde te worden gewaardeerd, waarbij de mutaties in deze reële waarde in de winst- en verliesrekening te worden verantwoord.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Emissierechten en -handel.