Welke vormen van emissiehandel zijn er?

Dit zijn:
  • Cap-and-trade, waarbij elk bedrijf of branche een emissieplafond krijgt opgelegd (een absolute taakstelling): dit is de vorm die in het Europees Emissiehandelssysteem is gekozen.
  • Performance Standard Rate (PSR), waarbij elk bedrijf per hoeveelheid product een maximale uitstoot mag hebben (een relatieve taakstelling of prestatienorm). Deze vorm is gekozen voor de Nederlandse NOx-handel, die vanaf juni 2005 van start is gegaan.
  • Emissiehandel kan ook gebruik maken van certificaten die emissiereductie vertegenwoordigen; dat is dus iets anders dan emissierechten; men noemt dat handel in:
  • Credits against baseline. Men maakt baseline en laat zien hoeveel in een project emissies onder die baseline zijn gereduceerd; daarvoor kunnen autoriteiten dan emissiereductie-certificaten afgeven. Denk aan Kyoto-protocol mechanismes die tot certificaten leiden in ontwikkelingslanden (Cleran Development Mechanism, CDM) of in andere industrielanden (Joint Implementation). Ook op de vrijwillige, compensatie-markt wordt dat gebruikt. Dan noemt men het:
  • Verified Emission Reductions (VERs)
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Emissierechten en -handel.