Wat zijn boscertificaten?

Boscertificaten zijn certificaten die aangeven hoeveel CO2 er in bos is vastgelegd. Een dergelijk certificaat wordt al verhandeld op de vrijwillige emissiemarkt. Op de klimaattop in Milaan (december 2003) zijn internationale regels in het kader van het Kyoto Protocol over de duurzaamheid en zekerheid van een dergelijke vastlegging vastgesteld. In principe komen bosprojecten in het kader van het Clean Development Mechanism (CDM) in aanmerking van CERs; maar er in een tiental projecten geregistreerd.
Bedrijven mogen deze certificaten nog niet gebruiken om hun emissies onder het ETS mee af te dekken; dat mag vanaf 2013 waarschijnlijk wel.
Probleem is dat de certificaten (tCERs of lCERs) tijdelijk zijn na een tijd vervangen moeten worden door nieuwe CO2-certificaten. Dat maakt ze weinig interessant voor 'compliance' en drukt de prijs. Voor de internationale klimaatafspraken voor na 2012 werkt men aan voorstellen om ook credits of rechten af te geven voor besparing van emissies door het behouden van tropisch bos dat anders ontbost zou zijn ( zgn. REDD-mechanisme).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 101 vragen en antwoorden over Emissierechten en -handel.