Bij een overname wordt vaak gesproken van goedkeuring van de ACM (vroeger NMa) of de Europese Commissie, wat houdt dat in?

In Nederland en Europa geldt vrije marktwerking en men neemt aan dat de marktwerking wordt verstoord als ondernemingen te groot worden ten opzichte van hun concurrenten, zodat concurrentie niet langer goed mogelijk is. Het concentratietoezicht op fusies en overnames moeten voorkomen dat bedrijven te sterk en te machtig worden. Bij een concentratie die een merkbare invloed zou kunnen hebben op de vrije mededinging in de markt, moet worden onderzocht door de daartoe aangewezen autoriteit of het zonder meer is toegestaan.
Het toezicht is dwingend en gaat uit van de (supra-) nationale overheid. Niet voldoen aan de vereisten levert boetes en dwangsommen op. Het toezicht ziet op het tot stand brengen zelf. Partijen mogen de overeenkomst wel inrichten en tekenen, het gaat erom dat ze niet daadwerkelijk samen gaan (of samen gaan werken) voordat de bevoegde autoriteit zich heeft uitgesproken. Daarom is er, als het toezicht van toepassing is, altijd een verschillende datum voor ondertekening (signing) en voor levering (closing of completion): tussen die data gebeurt het onderzoek en wordt de uitspraak gedaan. Bij eenvoudige zaken duurt dat al wel 4 weken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 223 vragen en antwoorden over Fusies & Overnames.