Welke financieringsbronnen zijn beschikbaar voor innovatie?

Geld van de 3 F’s: family, friends & fools
Veel ondernemingen starten op basis van privékapitaal van de oprichter en indien dat niet voldoende is, komt er in eerste instantie vaak geld van ‘family, friends & fools’.

Geld van de onderneming zelf

Wanneer een onderneming van de omzet na aftrek van de kosten geld overhoudt, kan ze dat investeren in innovatie. Bij familiebedrijven en bedrijven waar de directeur tevens oprichter en eigenaar is, zal het eigen vermogen meestal de primaire bron zijn om investeringen uit te financieren. Bij beursgenoteerde bedrijven is de vraag welk deel van de winst als dividend naar de aandeelhouders gaat en welk deel voor investeringen in de onderneming is een vraag.
Constant werken aan kostenbesparing door consequent ‘lean’ na te streven zorgt ervoor dat meer geld voor innovatie beschikbaar blijft.

Geld van (nieuwe) aandeelhouders
Voor sommige ondernemingen is het naar de beurs gaan of het uitgeven van nieuwe aandelen een geschikte manier om geld voor investeringen in innovatie binnen te halen. ASML kwam in 2012 in het nieuws doordat het belangrijke klanten als aandeelhouder aan zich wist te binden. Daarmee haalde het een fors bedrag ten behoeve van innovatie binnen.

Geld van de bank
De meeste banken zullen startende ondernemingen wat aarzelend krediet verstrekken en dan slechts tegen minder aantrekkelijke voorwaarden. Een onderneming die zich al geruime tijd als kredietwaardig bewezen heeft zal makkelijker bij de bank kunnen aankloppen.

Geld van private investors
Vooral startende ondernemingen in een branche waar de initiële investering in productiemiddelen relatief hoog zijn en starters die nog een flinke en langdurige ontwikkelinspanning moeten leveren, zullen tot dit soort kapitaalverschaffers hun toevlucht zoeken. In ruil voor een aandeel in de onderneming verstrekken deze kapitaalkrachtige particulieren dan het benodigde start- en aanloopkapitaal.

Geld van venture capitalists
Vergelijkbaar met private investors zijn de venture capitalists. Deze instellingen opereren met het geld van beleggers. Het risico dat ze bereid zijn te lopen is daardoor wel eens wat kleiner dan bij de private investors. Bij jonge bedrijven die na een eerste ontwikkelperiode een nieuwe behoefte aan geld hebben om de productie op gang te brengen, is het risico al wat geringer en daarvoor zijn ze mogelijke partijen.

Geld van alliantiepartners
Wanneer twee organisaties besluiten samen aan een innovatieproject te gaan werken doen ze dat mede omdat de kosten per bedrijf voor het project lager zijn. Omdat je in kosten en risico deelt, deel je uiteraard ook de opbrengsten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.