Hoeveel fasen doorlopen innovatieprojecten?

De standaardfasering voor projecten omvat zes fasen: initiatieffase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase en nazorgfase. Kern is dat na elke fase een document met de resultaten en het plan voor de volgende fase beschikbaar komt voor de beslissers. Simpel gesteld betekenen meer fasen ook meer documenten en meer ‘administratief werk’ dat door het team niet direct als nuttig wordt ervaren; ‘die documenten kosten meer werk dan het eigenlijke project’.
Een relatief klein en/of risicoloos project kan daarom best in twee fasen worden uitgevoerd. Dat scheelt het opstellen van fasedocumenten en dan hoeft het management nog maar één beslissing te nemen. De knip zit dan voor de fase waarin de verplichtingen worden aangegaan.
Grote projecten, bijvoorbeeld bij multinationals, kennen soms meer fasen. De voorbereiding en realisatie splitst men dan wel op in voorbereiding en realisatie voor een testmarkt, om daarna bij succes de voorbereiding met eventuele aanpassingen en de realisatie voor de wereldwijde introductie te doen. Dan zijn er 8 fasen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.