Welke criteria hanteer je voor het beoordelen van projectvoorstellen?

De criteria die bij het beoordelen van individuele voorstellen gehanteerd worden zijn afgeleid uit de strategie, aangevuld met de simpele eis dat het voorstel conform de geldende interne standaard moet zijn opgesteld om te voorkomen dat men dingen vergeet.
Criteria kunnen zijn: de kans dat het technisch haalbaar blijkt moet 70% zijn, de kans dat de markt volgens verwachting is moet 60% zijn, de verwachte ROI of de terugverdientijd moeten aan een minimum of maximum voldoen, de te ontwikkelen technologie moet passen bij de gekozen innovatiestrategie, de toegevoegde waarde voor de klant moet helder omschreven zijn.
Elk bedrijf heeft een eigen strategie dus heeft elk bedrijf een set van criteria, een deel hard en een deel wat softer. Projectvoorstellen van Plannen heden-V3 die dichter bij de bestaande producten, diensten en werkwijzen blijven, kunnen met criteria die harder en eenduidiger zijn worden beoordeeld. Dit is een verschil met de toekomstplannen die Plannen toekomst-I3 ontwikkelt. Het idee voor een radicaal nieuw-voor-de-wereld-product kan veel moeilijker al in de eerste fase concreet op ROI beoordeeld worden: de gegevens voor zo’n berekening zijn er gewoon nog niet of ze zijn zo onbetrouwbaar dat zo’n getal nietszeggend wordt en slechts een orde van grootte aanduidt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.