Wat is de laagste klasse qua nieuwheid?

Op het niveau van ‘een klein beetje nieuw’ of een klein beetje verschillend van de huidige situatie gebruiken onderzoekers meestal de term ‘incrementeel’. Het onderscheid met continue verbeteractiviteiten is lastig aan te geven op basis van nieuwheid bij gebrek aan een objectieve meetlat voor nieuwheid. Een incrementele innovatie vraagt wel wat werk maar niet zoveel, raakt diverse afdelingen, heeft een beperkt projectbudget en het risico is vrij beperkt. Het zijn ook ideale projecten voor beginnende projectleiders om de organisatie te leren kennen.
Voorbeelden van incrementele innovaties zijn legio; een verpakking die handiger of milieuvriendelijker is, de jaarlijkse modelwijzigingen bij een type auto, beter afgestemde voorwaarden in een verzekeringspakket, een net wat klantvriendelijker belbundel, een GSM met iets meer geheugen voor SMS-berichten, het kampeerservies in de nieuwe modekleuren, enzovoorts.
Het onderscheid met de continu verbeteractiviteiten is praktisch als volgt te maken: die behoeven doorgaans geen formele projectmatige aanpak en laat men aan afdelingen en groepen zelf over en ze blijven qua impact doorgaans beperkt tot de uitvoerende afdeling.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.