Wanneer is iets nieuw?

Wanneer iets nieuw is valt lang niet altijd precies te bepalen. Bij technische vindingen is een toegekend octrooi (patent) een bewijs van nieuwheid. Een patenteerbare oplossing is bovendien voor vakgenoten niet direct voordehandliggend.
De CD is een standaard voorbeeld van innovatie, maar het is in principe een schijfje met daarop gecodeerd geluid in een spiraalvorm dat wordt gelezen en vertaald in een signaal dat een versterker in kan. Het verschil met de LP (analoog, mechanische aftasting met naald) is dat het digitale code is die optisch en contactloos met laser wordt gelezen: echt nieuw of ‘gewoon’ een technische analogie? Overigens grappige vervolginnovaties: een speler die LP’s met laser aftast en een platenspeler die het signaal van de LP digitaliseert en dat je via USBkabel op de PC kan opslaan.
Bij innoveren zit het nieuwe heel vaak in de nieuwe combinatie van (grotendeels bestaande en bekende) elementen, waardoor een bepaalde functie, bijvoorbeeld het vastleggen van muziek, eindelijk vervuld kan worden (de fonograaf) of in het verlengde ervan beter mogelijk is dan voorheen (de LP, CD). Het boek ‘The shock of the old’ van Edgerton beschrijft heel mooi dat er niet altijd zoveel nieuws onder de zon is als de makers van innovaties ons willen doen geloven.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.