Wat houdt Innoveren-I1 in?

Dit deelproces vormt het hart van het innovatieproces. Alle innovatieprojecten doorlopen diverse stappen of fasen vanaf de opname in de portfolio tot aan de implementatie van de innovatie.
Welke fasen een organisatie onderscheidt hangt af van diverse factoren. De omvang van de organisatie bepaalt meestal of men zelf onderzoek doet dat relatief ver van de markt staat en dat grotendeels in een centrale researchafdeling plaatsvindt. Kleinere organisaties doen meestal niet zelf onderzoek en besteden ook het ontwikkelwerk uit aan leveranciers of adviseurs. Toch is er ook dan sprake van een portfolio van uitbestede projecten, van een gefaseerde aanpak met beslismomenten en er zijn altijd medewerkers van de organisatie zelf bij betrokken, die de invoering van de resultaten in de organisatie moeten begeleiden.
De invoeringsfase verschilt van de overige fasen van een innovatieproject in die zin dat hier het primaire proces heringericht wordt. Na de invoering brengt het ook de nieuwe producten en diensten voort, het werkt met de nieuwe productiemiddelen of ICT, of de nieuwe structuur, cultuur of andere organisatorische wijziging treedt in werking. Meestal gaat het project nu echt geld kosten en is de beslissing om de invoeringsfase te starten een hele belangrijke. Als de ideeën in hardware zijn omgezet is wijzigen niet zo simpel meer vergeleken met de eerdere fasen van een project waar bijvoorbeeld wijzigen van een productontwerp slechts een druk op de knop ‘delete’ vergt; nu zijn er matrijzen gemaakt, speciale machines gebouwd en andere productgebonden kosten gemaakt. Nog een reden om deze fase te markeren is dat er nu nog meer mensen bij betrokken raken en verandermanagement nodig is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 245 vragen en antwoorden over Innovatie organiseren.