Welke richtlijnen bestaan er voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Er bestaan meerdere richtlijnen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op verschillende niveaus. Zo bestaan er internationale richtlijnen van de Verenigde Naties (VN), de Europese Unie (EU) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Er bestaan ook gespecificeerde richtlijnen die zich richten op één bepaald maatschappelijk probleem (bijvoorbeeld mensenrechten) of éen branche (bijvoorbeeld de elektronica industrie).
De belangrijkste richtlijnen voor MVO zijn de OESO-richtlijnen. De OESO-richtlijnen maken duidelijk wat de Nederlandse overheid (en 41 andere overheden) van bedrijven in het buitenland verwacht, op het gebied van MVO. Ze bieden daarmee een handvat voor bedrijven om met maatschappelijke kwesties als kinderarbeid, milieu en corruptie om te gaan. De OESO-richtlijnen zijn de enige door de overheid onderschreven MVO-normen en bevat als enige kader een uitgewerkt geschillenbeslechtingsysteem.
Naast de OESO-richtlijnen is de richtlijn ISO 26000 belangrijk voor bedrijven. ISO 26000 is een internationale richtlijn voor het implementeren van MVO in een organisatie. Het geeft bedrijven een normatief kader om hun maatschappelijke verantwoordelijkheden zelf te bepalen en geeft adviezen over het structureel invoeren van MVO.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 126 vragen en antwoorden over Duurzaam Ondernemen / MVO.