Welke soorten aandelen mag de bv uitgeven?

Bedrijven met meerdere aandeelhouders kunnen de zeggenschap van de aandeelhouders aanpassen door verschillende soorten aandelen uit te geven. Het is mogelijk om winstrechtloze- en stemrechtloze aandelen uit te geven. Dit moet dan wel worden vastgelegd in de statuten. Alle aandeelhouders moeten het eens zijn over statutaire wijziging van de medezeggenschap van aandeelhouders.
  1. Met het stemrechtloos aandeel zijn sommige aandeelhouders (zoals bijvoorbeeld werknemers of bepaalde familieleden) uit te sluiten van stemrecht. Aandeelhouders van stemrechtloze aandelen hebben geen stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders. Denk bijvoorbeeld aan vormen van werknemersparticipatie. Stemrechtloze aandelen moeten wel altijd recht geven tot deling in de winst of de reserves van de vennootschap. 
  2. Daarnaast is er het winstrechtloze aandeel. In de statuten kan worden bepaald dat aandelen van een bijzondere soort of aanduiding geen of beperkt recht geven tot deling in de winst of reserves van de vennootschap. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de oprichter van een familievennootschap wel als aandeelhouder wil meebeslissen over de gang van zaken in de vennootschap, maar de winst liever aan zijn kinderen wil doen toekomen.
Aandelen mogen niet tegelijkertijd stemrechtloos en winstrechtloos zijn.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.