Wat zijn de eisen rondom inkoop van eigen aandelen?

De beperking van de verkrijging van eigen aandelen tot maximaal de helft van het geplaatste kapitaal is in 2012 geschrapt. Alle aandelen, op één aandeel met stemrecht na, mogen worden ingekocht. Dit aandeel moet worden gehouden door een ander dan de bv zelf of een van haar dochtermaatschappijen.
Alleen de verkrijging van volgestorte aandelen is toegestaan en de bv mag geen eigen aandelen inkopen als daardoor het eigen vermogen, verminderd met de verkrijgingsprijs, kleiner is dan de wettelijke of statutaire reserves. Het bestuur beslist en een machtiging van de algemene vergadering van aandeelhouders is niet nodig. Wel kunnen de statuten de verkrijging door de bv van eigen aandelen uitsluiten of beperken.
Indien bij inkoop van eigen aandelen betaling aan de aandeelhouders plaatsvindt, geldt de uitkeringstoets. Bestuurders die op het moment van inkoop van eigen aandelen wisten of konden weten dat de bv na de inkoop niet langer aan haar opeisbare schulden kan voldoen, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort bij de bv. Dat geldt ook voor de verkopende aandeelhouder. Een bestuurder die bewijst dat hem niets kan worden verweten en ook heeft geprobeerd maatregelen te treffen om de inkoop te voorkomen, is niet hoofdelijk aansprakelijk.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.