Wat is een coöperatie?

Een coöperatie, voluit coöperatieve vereniging genaamd, is in feite een soort vereniging die een of meerdere overeenkomsten aangaat met (en voor) haar leden. Een coöperatie is een bedrijf dat in gemeenschappelijk eigendom is van de leden. Aan het eind van een handelsjaar moet een winst nagestreefd worden. Zowel voor de coöperatie als voor uw eigen onderneming. Een coöperatie is, net als bijvoorbeeld een besloten vennootschap, een rechtspersoon, waardoor de risico's van hoofdelijke aansprakelijkheid kunnen worden beperkt. Als een coöperatie wordt ontbonden en er is verder niets geregeld, dan zijn alle leden voor een gelijk deel aansprakelijk voor de resterende schulden.
Tijdens de uitvoering van de coöperatie moeten de financiële- en ledenadministratie worden bijgehouden. Ook is de coöperatie verplicht minimaal één keer per jaar een Algemene Ledenvergadering te organiseren. Verder maakt de coöperatie ieder boekjaar een jaarrekening op die bij de Kamer van Koophandel wordt gedeponeerd.
Voorbeeld van een grote coöperatie is FrieslandCampina. De leden van deze zuivelcoöperatie zijn aangesloten melkveehouders, die op deze manier kunnen meedelen in de winst die er wordt gemaakt. Daarnaast is de Rabobank een van de oudste en bekendste coöperaties van Nederland. Zij hebben geen aandeelhouders, maar leden, op dit moment bijna twee miljoen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.