Hoe kan een coöperatie worden opgericht?

Coöperatieve verenigingen moeten worden opgericht bij notariële akte (art. 53 en 54 BW:2) door tenminste twee personen/leden. Samen met een notaris worden de rechten en plichten van de leden van de coöperatie opgesteld (statuten).
De naam van de vereniging moet een aanduiding van de aard van haar werkzaamheden bevatten, evenals het woord 'coöperatief', en aan het eind of slot de letters W.A. (wettelijk aansprakelijk), BA (beperkt aansprakelijk) of U.A. (uitgesloten aansprakelijk) in overeenstemming met art. 56 lid 1 BW:2. Na oprichting moet de coöperatie binnen een week worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en geregistreerd bij de Belastingdienst.
In een coöperatie ligt de hoogste zeggenschap bij de Algemene Ledenvergadering, die door het bestuur wordt benoemd. Daarnaast is het gebruikelijk dat de leden meebetalen aan de oprichting en het in stand houden van de coöperatie. De winst die de coöperatie maakt, kan op verschillende manieren worden verdeeld. Zo komt het vaak voor dat de winst wordt verdeeld op basis van het werk dat een lid voor de coöperatie heeft uitgevoerd. Het is aan de gehele coöperatie om hier samen afspraken over te maken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.