Kan ik naast een eenmanszaak ook in loondienst gaan (of blijven)?

Juridisch is dat goed mogelijk. Er zijn echter wel een aantal fiscale gevolgen. Zo zult u het urencriterium niet meer halen, wat betekent dat u uw ondernemersaftrek verliest. Uw winst kan worden gezien als resultaat uit overige werkzaamheden (RUOW) en niet meer als winst uit onderneming (WUO). Het kan ook zo zijn dat u de Beschikking Geen Loonheffing (BGL, vervanger VAR) niet meer krijgt, maar dat hangt niet alléén af van het aantal uren dat u in uw bedrijf steekt. Hierbij wordt ook gekeken naar de investeringen die u doet in uw bedrijf en het aantal opdrachtgevers dat u heeft.
Houd er ook rekening mee dat u die ene dag per week uw werkgever niet mag beconcurreren, want dat is een onrechtmatige daad. Maak daar van tevoren duidelijke afspraken over. Veel werkgevers kennen een regeling omtrent neven-activiteiten en concurrentiebeding.
Verder moet u, als gevolg van de nieuwe Wet Uniformering Loonbegrip, waarschijnlijk een aanvullende inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen. Het gaat dan om het verschil tussen het maximumbijdrageloon Zvw en het loon waarover werkgeversheffing Zvw is afgedragen. U ontvangt hiervoor een aanslag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.