Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

De ondernemer is met zijn privé-vermogen persoonlijk aansprakelijk voor de schade die hij (of zijn producten of diensten) aan anderen toebrengt. Als de eenmanszaak failliet gaat, dan gaat de ondernemer privé failliet aangezien ondernemer en onderneming één onlosmakelijk geheel vormen. Schuldeisers kunnen zich verhalen op privé-bezit en privé-schuldeisers kunnen de bezittingen van uw bedrijf aanspreken. Als de eenmanszaak failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan vallen de bezittingen van uw partner ook onder de aansprakelijkheid. Dit is te voorkomen met huwelijkse voorwaarden. Vaak bieden deze voorwaarden echter weinig bescherming, omdat de echtgenoot moet meetekenen voor leningen.
Als startende ondernemer kan het daarnaast lastig zijn om startkapitaal te vergaren. Een eenmanszaak als rechtsvorm kan dit proces nog verder bemoeilijken. Bij een eenmanszaak moeten investeerders namelijk een bedrag uitlenen aan de ondernemer, terwijl ze bij een bv een minderheidsbelang in aandelen kunnen ontvangen.
Tot slot de ondernemer in deze rechtsvorm zelf aanvullend pensioen opbouwen en eventuele risico's op het gebied van aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand afdekken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 163 vragen en antwoorden over Rechtsvormen.