Wat is de rol van de AFM bij anti-witwasregelgeving?

De huidige anti-witwaswetgeving bestaat uit de Wet identificatie bij dienstverlening (Wid) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wmot). Daarnaast is het witwassen als afzonderlijk delict strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht.
In het kader van de witwasbestrijding is de AFM belast met het toezicht op de naleving van de verplichtingen uit de Wid en de Wmot.
De Wid ziet met name op de identificatieplicht: instellingen worden geacht zich genoegzaam te hebben overtuigd van de identiteit van hun cliënten. Deze transparantie van partijen maakt het bovendien mogelijk transacties die vermoedelijk verband houden met het witwassen van vermeend crimineel geld of zelfs terrorismefinanciering te herleiden tot natuurlijke personen.
De Wmot richt zich vooral op de meldingsplicht, waarbij (voorgenomen) transacties die verband zouden kunnen houden met het witwassen van geld of de financiering van terrorisme aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) moeten worden gemeld.
De AFM houdt toezicht op de effecten- en beleggingsinstellingen en de assurantietussenpersonen en richt zich op een integere bedrijfsvoering en het voorkomen dat instellingen (al dan niet bewust) betrokken raken bij het witwassen van geld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 202 vragen en antwoorden over Toezichthouders.