Wat is de toezichthoudende taak van de ILT ten opzichte van luchtvaarttechnische- en luchtvaart operationele bedrijven en luchthavens?

De ILT heeft tot taak het bevorderen van veilige luchtvaart door toezicht te houden op onder meer het ontwerp, de productie en het onderhoud van luchtvaartuigen. Het gaat daarbij om een stelsel van certificering en toelatingsvereisten, waaronder het gebruik van het zogenoemde bewijs van luchtwaardigheid (BvL) en zogeheten 'airworthiness reviews'.
Alleen erkende/gecertificeerde bedrijven mogen opereren binnen de luchtvaart. Certificering vindt vooral plaats in europees en internationaal verband door tussenkomst van de European Aviation Safety Agency (EASA) en de Joint Aviation Authority (JAA).
De inspectie houdt daarnaast langs de weg van vergunningverlening en inspectie toezicht op commerciële burgerluchtvaartmaatschappijen, de recreatieve- en sportluchtvaart en opleidingsinstituten, daaronder begrepen de vakbekwaamheid van piloten, cabinepersoneel en luchtverkeersleiders.
Relevant is verder het inspectietoezicht op het vervoer van gevaarlijke stoffen.
De inspectie houdt ten slotte toezicht op de veiligheid en naleving van de milieunormen (vooral geluidshinder) op de 236 luchthavens in Nederland en het Nederlandse luchtruim (Luchtverkeersleiding Nederland valt ook onder toezicht van de inspectie).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 202 vragen en antwoorden over Toezichthouders.