Worden boetes ook gedekt?

Nee, naast opzet vormen boetes een belangrijke uitsluiting. Over het uitsluiten van boetes is veel gesproken en geschreven. Sommige verzekeraars zijn hier faliekant tegen vanuit moreel oogpunt.Boetes worden immers opgelegd om een bepaald gedrag te veroordelen (bijvoorbeeld door de AFM of de NMA) en het verzekeren daarvan feitelijk ervoor kan zorgen dat degene die de boetes uitdeelt niet het beoogde effect bewerkstelligt (namelijk dat het gedrag verandert). Dat lijkt niet wenselijk.
Daarnaast zijn die verzekeraars van mening dat het verzekeren van boetes indruist tegen de gedragscode die door het Verbond van Verzekeraars is overeengekomen en tegen de Wet op het Financieel Toezicht (Wft).
Daar tegenover staat een aantal verzekeraars die welwillender staan tegenover het verzekeren van boetes en van mening is dat het wel gedekt zou moeten zijn in die gevallen waar dat 'verzekerbaar' is. De vraag die daarbij lastig te beantwoorden is wat 'verzekerbaar' betekent. Zo lang deze vraag niet beantwoord kan worden is het lastig te beoordelen welke waarde aan deze dekking kan worden gegeven.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Verzekeringen voor Beroep en Bestuur.