Welke typen arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn er?

AOV-verzekeringen zijn er in veel varianten. Veel ondernemers kijken vooral naar de hoogte van de premie, maar het is aan te raden ook goed naar de dekking te kijken. Primair is het onderscheid in dekking:
  1. Beroepsarbeidsongeschiktheid: als u niet in staat bent uw huidige beroep nog gedeeltelijk uit te oefenen, dan zal er geld worden uitgekeerd. Er hoeven dan geen andere werkzaamheden worden geaccepteerd;
  2. Passende arbeid: als u voor een dekkend voor 'passend arbeid' kiest, dan kan de verzekeraar u bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verplichten om een vervangende functie (passend werk) buiten het eigen bedrijf te accepteren. De premie voor passende arbeid is vaak lager dan van beroepsarbeidsongeschiktheid.
De meeste verzekeringsmaatschappijen helpen ook om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Met persoonlijke begeleiding, een re-integratieproject of met (om)scholing. Daarnaast bieden sommige verzekeraars preventieprogramma's aan die helpen te voorkomen dat u langdurig ziek wordt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Verzekeringen voor Beroep en Bestuur.