Wat zijn de verschillen tussen een AOV en een broodfonds?

Ondernemers zijn niet verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Zij kunnen gezamenlijk een eigen vangnet, een zogenoemde 'schenkingskring', vormen om inkomensverlies door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. De inleg wordt iedere maand op een individuele broodfondsrekening gestort. Dit geld blijft na aftrek van contributie en eventuele schenkingen van de deelnemer. Het maximum op iedere broodfondsrekening is 36x de maandelijkse inleg en de uitkering is (netto) gemaximeerd op € 2500 per maand netto en stopt na twee jaar. De maandelijkse inleg voor een broodfonds is in veel gevallen kleiner dan voor een (complete) AOV, maar een basis-AOV keert maximaal vijf jaar uit, een volwaardige AOV vaak tot de pensioengerechtigde leeftijd. Bij een broodfonds duurt de uitkering maximaal twee jaar. Wie een AOV afsluit, kan een hogere dekking kiezen. De premie-inleg voor een AOV is fiscaal aftrekbaar, de uitkering bij ziekte is belast. Bij een broodfonds is de inleg belast en juist de schenking bij ziekte (binnen de fiscale grenzen) onbelast.

Het Broodfonds is geen verzekering, het lidmaatschap is gebonden aan een aantal voorwaarden. Er moet plaats zijn in het betreffende fonds, iemand moet voorgedragen worden, enkel ondernemers die al een periode een bedrijf hebben kunnen een aanvraag doen om lid te worden, deelnemers zijn verplicht regelmatig bijeenkomsten te bezoeken, bij ziekte is er ook controle, wellicht van medeleden en deelnemers die zich niet houden aan de afspraken of niet aan de verplichtingen voldoen worden uit een groep gezet.
Daar staat wellicht tegenover dat in de praktijk is gebleken dat deelnemers in broodfondsen elkaar, naast financiële steun, ook helpen door werk over te nemen of advies te geven. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer dezelfde. Mensen die een ziekteverleden hebben of een risicovol beroep hebben betalen geen hogere maandelijkse inleg dan deelnemers voor wie dat niet geldt. Ook als de verzekerde ouder wordt, stijgt de inleg niet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Verzekeringen voor Beroep en Bestuur.