Wanneer moet een verzekering tegen bedrijfsaansprakelijkheid (AOV) worden afgesloten?

Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) dekt het risico dat de ondernemer of een collega / medewerker schade veroorzaakt bij een opdrachtgever of klant  De AVB beschermt tegen de kosten als gevolg van deze schade. Het gaat daarbij om zowel schade aan eigendommen, zaakschade, als aan personen, letselschade. Voorbeeld van het eerste is een kop koffie die u tijdens vergadering per ongeluk over de dure laptop van de opdrachtgever gooit. Een voorbeeld van letselschade is als de klant in uw bedrijfspand lelijk ten val komt door gebreken aan het bedrijfspand.
Beroepen in de bouw, installatie of media hebben te maken met een ander risico, namelijk het zgn. opzichtrisico. Dat zijn schades aan spullen van personen die een opdrachtnemer inleent. Standaard is deze schade niet verzekerd bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor producenten en importeurs is het mogelijk om het risico dat klanten schade ondervinden door hun producten mee te verzekeren via een module voor productaansprakelijkheid.

Iedereen die weleens een zzp'er inschakelt voor dezelfde werkzaamheden als de opdrachtnemer zelf uitvoert, kunnen deze persoon mee te verzekeren in de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dat hoeft niet als deze persoon zelf ook al een AVB heeft en de premie voldaan heeft.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Verzekeringen voor Beroep en Bestuur.