Waar hangt de omvang van de illiquiditeitskorting vanaf?

De omvang van de korting is per transactie verschillend en lijkt vooral verband te houden met de volgende factoren:
  1. De grootte van de onderneming. Indien de korting op de waarde in mindering wordt gebracht heeft de korting de neiging af te nemen naarmate de waarde stijgt. Een korting van 25 procent op een waarde van €1 miljoen is wellicht redelijk, op een waarde van €1 miljard wordt het onzin.
  2. Aard van de kapitaalgoederen. Indien de bezittingen van de onderneming gemakkelijk zijn te verkopen dan zal ook de omvang van de korting gering zijn. Veel gemakkelijk te verkopen onroerend goed is aantrekkelijk, een complex buizenstelsel met een specifieke toepassing niet.
  3. Omvang en situatie van de geldstromen. Bij het waarderen komt het altijd neer op de geldstromen. Ook in dit geval zijn deze belangrijk. Een onderneming die stabiele geldstromen genereert van behoorlijke omvang zal een lagere korting wegens illiquiditeit kennen dan een snel groeiende onderneming waar de operationele geldstromen nog negatief zijn. Let wel: het gaat bij het waarderen om vrije geldstromen. Een onderneming met een positieve geldstroom die geheel moet worden gebruikt voor investeringen is kwetsbaar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 193 vragen en antwoorden over Waardebepaling bedrijven.