Is de impairment test een nieuwe ontwikkeling in verslaggeving?

Per 1 januari 2005 dienen beursfondsen in de EU te voldoen aan de verslaggevingregels volgens "International Financial Reporting Standards (IFRS)". Vanuit de overgang van deze beursfondsen naar de IFRS standaarden is het begrip impairment in het bijzonder in de belangstelling komen te staan. De impairment van vaste activa wordt behandeld in "International Accounting Standard, IAS 36. Deze richtlijn is vanaf 1 juli 1999 van toepassing. In de periode daarvoor was het begrip verankerd in diverse IAS standaarden.
Ten aanzien van de Nederlandse verslaggeving is het begrip duurzame waardevermindering sinds 1970 verankerd in de Wet op de Jaarrekeningen van Ondernemingen. Tegenwoordig is deze Wet opgenomen in Titel 9 Boek 2 BW "De jaarrekening en het jaarverslag".
Artikel 2:387 lid 4 BW uit deze Titel luidt:
"Bij de waardering van vaste activa wordt rekening gehouden met een vermindering van hun waarde, indien deze naar verwachting duurzaam is…"
In de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving is de impairment test opgenomen in richtlijn 121 "Duurzame waardevermindering". Deze richtlijnen zijn in Nederland van toepassing voor ondernemingen die IFRS niet toepassen.
De impairment betreft geen nieuwe ontwikkeling echter bij de jaarverslaggeving van ondernemingen heeft het begrip tegenwoordig een prominentere positie gekregen. De laatste jaren worden meer impairment tests uitgevoerd, ook ten opzichte van vastgoed.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 193 vragen en antwoorden over Waardebepaling bedrijven.