Wat is een 'verklaring geen privé-gebruik' (vgpg)?

Werknemers kunnen aan de belastingdienst laten weten dat ze hun leaseauto niet veel privé gebruiken. Met de 'verklaring geen privé-gebruik' hoeft de werkgever vervolgens geen loonbelasting over het privé-gebruik van de auto van de zaak meer in te houden. Met de vgpg-verklaring is de werkgever gevrijwaard van zijn verantwoordelijkheid van de afdracht van loonbelasting over privé-gebruik van de auto van de zaak. De rittenadministratie moet de werknemer nog wel bijhouden om uiteindelijk te kunnen aantonen dat niet meer dan 500 kilometer voor eigen gebruik is gereden.
Werkgevers zijn niet verplicht om de verklaring toe te passen. Het is mogelijk om met de inspecteur hierover afspraken te maken als maar op enige wijze blijkt dat het privé-gebruik op kalenderjaarbasis niet meer bedraagt dan 500 km.
Let op: Als een werknemer voor zijn auto van de zaak een verklaring geen privégebruik heeft, moet hij deze verklaring voor een nieuwe auto opnieuw (tijdig) worden aangevraagd. Een werkgever kan dus geen rechten ontlenen aan de verklaring voor de oude auto van de zaak.
 
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 108 vragen en antwoorden over Autokosten.