Welke effecten heeft een auto voor de inkomstenbelasting en btw?

Als u als ondernemer privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, wordt de auto voor de inkomstenbelasting als een auto van de onderneming gezien.
Rijdt u privé meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden, dan kunt u zelf kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen wilt aanmerken of als privévermogen. De keuze geldt per auto. Bij een nieuwe auto kan opnieuw worden gekozen, maar als u eenmaal heeft gekozen, kan deze keuze alleen worden herzien zolang deze nog geen onherroepelijke gevolgen heeft gehad. Van een onherroepelijk gevolg is bijvoorbeeld sprake als u geen bezwaar meer kunt indienen tegen uw aanslag. Daarna kunt u alleen in uitzonderlijke gevallen opnieuw kiezen.
Als u een auto helemaal of gedeeltelijk voor uw onderneming gebruikt, maakt u voor de btw zelf de keuze: of u rekent de auto tot uw privévermogen of u rekent de auto tot uw ondernemingsvermogen. De keuze die u heeft gemaakt voor de inkomstenbelasting, speelt hierbij geen rol. Ook niet als de auto voor de inkomstenbelasting verplicht als een auto van uw onderneming wordt aangemerkt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 108 vragen en antwoorden over Autokosten.